Veranderingen op komst? Regel ook je financiële zaken goed

Het einde van het jaar staat bij veel mensen in het teken van goede voornemens. Welke maak jij? Meer bewegen, gezonder eten, vaker op bezoek bij vrienden? Of denk je ook aan je financiële toekomst? De meeste mensen denken vaak wel aan minder geld uitgeven of meer sparen. Maar er zijn ook andere zaken die je goed moet vastleggen.

Misschien ga je volgend jaar samenwonen of trouwen. Of is er een kind op komst. Aan een gezamenlijke rekening voor jullie samen of een spaarrekening voor je kind zul je in eerste instantie wel denken. Maar er zijn meer dingen belangrijk.

Jullie gaan samenwonen
Wie gaat samenwonen deelt ineens alles, meestal ook de financiën. Je hebt vooraf een hoop dingen te bespreken. Wie betaalt de huur of de hypotheek, en voor welk deel? En wie is er financieel verantwoordelijk voor de verzekeringen, de boodschappen en andere uitgaven?

Dit soort geldzaken kun je vastleggen in een samenlevingscontract. Net als wie eigenaar is van welke bezittingen en wie eigenaar wordt van nieuw aan te schaffen spullen. Op die manier kan er geen twijfel over bestaan, ook niet als je later uit elkaar zou gaan.

Jullie gaan trouwen
Dit jaar trouw je nog automatisch in gemeenschap van goederen. Je deelt dan alles, tenzij je iets anders vastlegt in huwelijkse voorwaarden. Vanaf 1 januari 2018 verandert dat. Voortaan trouw je juist in beperkte gemeenschap van goederen. Het wordt daarom nog belangrijker om een goede administratie op te zetten.

Jullie verwachten een kind samen
Komt er volgend jaar een nieuw leven bij? Denk dan verder dan alleen de bijkomende kosten of het openen van een spaarrekening voor je kind. Bekijk onder andere of aanpassing van je testament nodig is. Maar denk vooral aan het opnemen van een voogd in je testament voor als jij en je partner komen te overlijden.

Als je een samenlevingscontract hebt, kun je regels opnemen over de kosten voor het verzorgen en opvoeden van je kinderen. Net als regels voor het geval je uit elkaar gaat. Vooral bij samengestelde gezinnen is dat verstandig.

Je kind aan een woning helpen?
Jonge mensen die nog geen eigen woning bezitten, hebben het momenteel zwaar op de woningmarkt. Je kunt je kind op weg helpen met een familiehypotheek. Het is zelfs mogelijk eenmalig tot 100.000 euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning. Koopt je kind samen met zijn of haar partner een huis? Overweeg dan of je een uitsluitingsclausule aan de gift wil verbinden.

Bij grote veranderingen heb je genoeg te bespreken. Wil je een samenlevingscontract of testament opstellen of wijzigen? Of meer weten over voorwaarden stellen aan een schenking die je wilt doen? Wij adviseren je graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie