Erven

Ben je erfgenaam? Dan komt er in korte tijd veel op je af. Je kunt een erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of afwijzen. De beslissingen die je in de eerste dagen maakt, kunnen grote gevolgen hebben. Doe je een betaling of verkoop je goederen uit de boedel, dan kan dat al betekenen dat je de erfenis aanvaardt. Het wegnemen van een familiefotoboek is door de wet ‘bescherming erfgenamen tegen schulden’ niet langer een daad van zuivere aanvaarding van de nalatenschap.

Wat betekent wel of niet aanvaarden?
Dit kun je met een erfenis doen:

  • Zuiver aanvaarden. Je wordt erfgenaam van alle schulden en bezittingen van de overledene.
  • Beneficiair aanvaarden. Alle bezittingen worden met hulp van een notaris vereffend met de schuld. Als er na afwikkeling van de schuld geld of bezittingen overblijven, dan zijn die voor jou.
  • Afwijzen. Je ziet officieel af van de nalatenschap. Dat geldt voor alle schulden en bezittingen. Ook de spullen die enkel emotionele waarde hebben.


Aanvaarden betekent dat je verantwoordelijk wordt voor de schulden van de overledene. Ook de hypotheek. Goed advies is belangrijk als je niet zeker bent over de inhoud van een erfenis.

Heb je een erfenis ontvangen en wil je advies over de inhoud of aanvaarding? Neem contact met ons op via onderstaand formulier, dan ondersteunen we je hierbij.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie