Hoe zorg je dat een schenking van je kind blijft?

Als ouder je kind financieel ondersteunen kan met een belastingvrije schenking. Bijvoorbeeld eenmalig tot 100.000 euro voor de aankoop van een eigen woning. Als ouder kun je daar een uitsluitingsclausule bij opnemen. Dat beschermt het vermogen bij een scheiding. Dat gaat soms nog fout.

Met een uitsluitingsclausule maakt de partner bij een scheiding geen aanspraak op de schenking. Ook niet als zij in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Je kunt een uitzondering maken voor het overlijden van een van de partners. Dan valt het bedrag onder de gemeenschap van goederen.

Waar gaat het mis?
Een echtpaar dat een schenking ontvangt, wil daar misschien een huis van kopen, een verbouwing mee uitvoeren of een andere grote uitgave mee doen. Het geld gaat op de grote hoop. Pas bij een echtscheiding wil één van de partners dat de uitsluitingsclausule in werking treedt.

Het komt voor dat er op zo’n moment onenigheid ontstaat. Dat gebeurt bijvoorbeeld als het bedrag op de gezamenlijke rekening is gestort of voor een gezamenlijke aankoop gebruikt werd. Kan de ontvanger in zo’n situatie bewijzen om welk bedrag het ging en waar dat geld gebleven is?

Hoe voorkom je het?
Maak bij voorkeur de schenking niet over naar een gezamenlijke rekening. Een privérekening is een beter alternatief. Omschrijf duidelijk dat het om een schenking met uitsluitingsclausule gaat. Bewaar als ouder en kind het rekeningafschrift. Ontvang je een schenking, houd dan duidelijk bij wat je met dat geld doet. Zo voorkom je discussie bij een scheiding.

Nieuwe huwelijkswet
Een goede administratie bijhouden wordt nog belangrijker nu vanaf 1 januari 2018 de wet voor het huwelijk verandert. Voortaan blijft alles wat je vóór je huwelijk in jouw bezit had ook tijdens het huwelijk van jou. Dat geldt dus ook voor een schenking die je tot en met dit jaar hebt ontvangen. Je moet echter wel aan kunnen tonen dat het om bezit gaat van voor het huwelijk.

Wil je een schenking doen aan je kind? Neem contact met ons op voor advies en het opstellen van een uitsluitingsclausule. We kunnen je ook helpen met je testament als je voorwaarden wil verbinden aan je nalatenschap. Laat voor een afspraak je gegevens achter, of loop eens binnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie