Relaties in Spanje

Huwelijk en huwelijksvoorwaarden

Indien echtgenoten trouwen zonder dat zij huwelijksvoorwaarden bij de notaris laten opmaken zijn zij gehuwd in een wettelijke (algehele) gemeenschap van goederen. Waar dienen de Nederlanders in Spanje op te letten?

  • Indien jullie huwelijk is gesloten na 1992 en jullie verblijven 10 jaar of langer in Spanje, dan volgt  automatisch een “switch” naar het Spaanse huwelijksgoederenregime.
  • Bevatten jullie huwelijksvoorwaarden een rechtskeuze voor het Nederlandse recht?

In beide gevallen is het verstandig de Nederlandse notaris te raadplegen.

Samenwoners en geregistreerde partners

De Spaanse landelijke regelgeving, vastgelegd in het Spaanse Burgerlijke Wetboek (Código Civil), kent geen regeling die te vergelijken is met het Nederlandse geregistreerd partnerschap. Diverse regio’s in Spanje kennen echter wel afwijkende regionale wettelijke regelingen die vergelijkbaar zijn met het geregistreerd partnerschap en feitelijk samenwonen.

Voor de heffing van erfbelasting is het dus bijzonder belangrijk te weten of jullie als samenwoners of geregistreerde partners onder de Spaanse landelijke regelgeving vallen (vrijstelling nihil) of onder regionale regelgeving, en welke regionale regelgeving dit dan zijn. Laat je daarom goed informeren hierover.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie