Wie zorgt er voor jouw kinderen als je overlijdt? Leg het vast!

Ruim driekwart van de Nederlanders heeft de zorg voor hun kinderen bij overlijden niet goed geregeld. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Ardenta. Wie neemt na overlijden van ouder(s) de zorg over, en hoe? Het antwoord op die vraag ligt voor de meeste mensen niet vast. Maar de zaken goed regelen hoeft niet moeilijk te zijn.

De dood is voor 86 procent van respondenten van het onderzoek een gespreksthema, maar het blijft vaak bij oppervlakkige gesprekken met familie en vrienden. De meeste wensen worden niet op papier vastgelegd. Terwijl dat een hoop onduidelijkheid kan wegnemen. Juist als er bijvoorbeeld minderjarige kinderen zijn.

Het belang van een testament
Met een testament voorkom je dat jouw nabestaanden midden in het rouwproces moeilijke beslissingen moeten nemen. In dat document leg je jouw wensen over onder meer je erfenis vast. Je kunt bovendien een executeur benoemen. Hij of zij zorgt voor de afhandeling van je testament.

Hoe zit het met de zorg voor kinderen?
Je denkt er liever niet over na, maar wat gebeurt er met je kinderen als je overlijdt? Of als jij en je partner allebei overlijden? Als je dit niet op papier hebt vastgelegd, laat je de beslissing over aan de rechter. Dat is dus bij bijna driekwart van de gezinnen het geval.

Slechts 24 procent van de ondervraagde gezinnen met kinderen jonger dan 18 jaar heeft wel maatregelen genomen. Deze ouders hebben een voogd aangesteld in hun testament. Hij of zij krijgt na jouw dood de verantwoordelijk voor de zorg van je kinderen. Je kunt zelf je wensen toevoegen, bijvoorbeeld over de opvoeding of de school.

Bewindvoering opnemen
De voogd beheert ook de erfenis totdat je kinderen 18 jaar zijn. Wanneer je dat niet wilt, benoem je een bewindvoerder in je testament. Die houdt toezicht op de financi├źn van je kinderen.

Heb je minderjarige kinderen en nog niets geregeld voor het geval je eerder dan verwacht komt te overlijden? Wij helpen je met het opstellen van je testament. Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie