Geen geruzie om jouw erfenis? Benoem een executeur

Nabestaanden hebben steeds vaker ruzie over de verdeling van de erfenis. Dat laten cijfers van rechtsbijstandsverzekeraar DAS zien. Vooral broers en zussen vliegen elkaar in de haren bij de verdeling van de boedel. Hoogoplopende ruzie na je dood is wel het laatste wat je wilt als ouder. De oplossing? Een executeur in je testament opnemen. Deze persoon handelt dan namens jou de erfenis af.

De juristen van DAS behandelden vorig jaar ruim 1.200 van dit soort gevallen. Kinderen vochten de testamenten vooral aan omdat ze vinden dat er geen gelijke verdeling van de erfenis is. Of bijvoorbeeld vanwege wilsonbekwaamheid van de ouder bij het opstellen. Soms leidt het tot onoplosbare conflicten.

Testament laten uitvoeren door executeur
De uitvoering van iemands wensen kan voor problemen zorgen. Zelfs als er een testament is waarin precies vermeld staat wie welke bezittingen krijgt. Wie beheert bijvoorbeeld het geld en zorgt dat iedereen daadwerkelijk krijgt wat haar hij recht op heeft? Om dat vraagstuk op te lossen kun je iemand anders aanstellen als executeur van je testament.

Op het moment dat je overlijdt, krijgt de executeur het beheer over je bezittingen. Hij of zij is vanaf dan verantwoordelijk voor het afhandelen van de erfenis. De executeur legt hier verantwoording over af aan de erfgenamen. Een executeur komt ook van pas als je kinderen minderjarig zijn of als alle nabestaanden in het buitenland leven.

Verkoop alleen bij schulden
Je bepaalt zelf het mandaat van de executeur. Dat leg je ook vast in het testament. Zo is er voor alle erfgenamen duidelijkheid. Toch mag niet alles. Alleen als er schulden zijn mogen goederen uit de erfenis verkocht worden. Zoals het huis, een dure muziekinstallatie of kostbare schilderijen. In het testament vermeld je of de executeur de verkoop zelfstandig of in overleg met de erfgenamen beslist.

Persoonlijke uitleg blijft belangrijk
Soms stuit ook een executeur op weerstand bij erfgenamen. Bijvoorbeeld omdat de executeur iemand van buiten de familie is, of juist één van de erfgenamen. Voorkom daarom dat je testament een verrassing is voor je nabestaanden. Vertel ze je beslissing over de verdeling van de erfenis en de benoeming van een executeur vooral in levende lijve. Je kinderen kunnen dan immers nog vragen stellen.

De gedachte dat alles rondom de erfenis goed afgehandeld wordt, is voor veel mensen rustgevend. Je testament met executeur leg je vast bij de notaris. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie