Trouw je in 2018? Zet een administratie op

Voor en na je mooiste dag aan de administratie? Geen romantische gedachte. Toch is het verstandig als je een trouwdatum in 2018 hebt. De wet verandert. Zonder huwelijkse voorwaarden trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Een deel van je bezittingen blijft privé-eigendom. Maar stel dat je huwelijk uiteindelijk strandt. Weet je dan nog wel wat van jou is?

De wet verandert per 1 januari 2018. Wie volgend jaar trouwt, krijgt drie vermogens: dat van jou, dat van je partner en dat van jullie samen. Zolang je getrouwd bent, zul je vast gewoon alles delen in huis. Bij een scheiding verandert dat. Wil je hier geen ruzie over? Zorg dat je overzicht houdt.

Wat houd je bij?
Gebruik bijvoorbeeld een Excel-bestand. Zet op een rijtje welke bezittingen en schulden van jou zijn, welke van je partner en welke van jullie samen zijn. Je kunt denken aan bankrekeningen, beleggingen en apparatuur, maar ook het huis, de auto en leningen. Neem de tijd om dit vóór je trouwdatum te doen. Daarna is het een kwestie van de overzichten jaarlijks bijhouden.

Gezamenlijk of gescheiden?
Bekijk goed van welk geld bepaalde spullen en apparatuur gekocht is. Zaken die van jullie gezamenlijke bankrekening gekocht zijn, behoren weer tot jullie gezamenlijk vermogen. Ook als je dit voordat je trouwde kocht. Ontvang je een schenking of erfenis? Die is voor jou persoonlijk. Ontvang je een cadeau voor jullie samen? Die valt onder het gemeenschappelijke vermogen.

Ingewikkelde situatie bij koophuis
Heb je nu al samen een huis, maar met een ongelijke eigendomsverhouding? Op het moment dat je in 2018 trouwt is de verdeling bij een eventuele scheiding alsnog 50%-50%. Staat het huis volledig op één naam, dan blijft diegene uiteraard eigenaar na een scheiding.

Los je met jouw eigen geld een deel van de hypotheek van jullie huis af? Dan heb je vanuit jullie gezamenlijk vermogen recht op dat bedrag als je uit elkaar gaat. Dit kan lastig worden als je niets op papier hebt gezet. Houd daarom het overzicht goed bij.

Overzichten bewaren
Het is niet verplicht om het overzicht van de drie vermogens bij de notaris vast te leggen. Wel is het verstandig om de overzichten jaarlijks bij te houden en deze allebei te ondertekenen. Zorg dat je allebei een kopie hebt van de overzichten, bijvoorbeeld op je eigen computer of in de cloud.

Wil je expliciet vastleggen hoe je bepaalde zaken verdeeld wilt hebben bij een scheiding? Of wil je juist wel volledig in gemeenschap van goederen trouwen? Huwelijkse voorwaarden zijn de oplossing, ook bij een eigen onderneming of een gezamenlijk koophuis. Maak een afspraak met ons voor een adviesgesprek.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie