Huwelijkse voorwaarden worden de standaard: notaris blijft gewenst

Trouw je in 2018, dan gaan je bezittingen en schulden niet meer automatisch op één hoop met die van je partner. Wat je opbouwde vóór het huwelijk blijft jouw eigendom bij een eventuele scheiding. In gemeenschap van goederen trouwen kan alleen nog als je dat specifiek bij een notaris aanvraagt.

Wat verandert er in het huwelijksrecht?
Voorheen trouwde je altijd in gemeenschap van goederen als je vooraf niets op papier zette. Bij een onverhoopte scheiding ging de boedel dus precies gedeeld door twee. Vanaf 1 januari 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Schulden en bezittingen van vóór het huwelijk blijven bij de eigenaar. Voor een geregistreerd partnerschap geldt vanaf dan hetzelfde.

Notaris blijft ook in 2018 gewenst
De nieuwe wet geeft alleen de hoofdlijnen aan. Is jouw situatie ingewikkelder, dan is het nog steeds verstandig voor je huwelijk de zaken goed op papier te zetten. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je samen met je aanstaande echtgenoot al een koophuis hebt, maar de eigendomsverhoudingen zijn niet gelijk.

Omdat de woning al gezamenlijk bezit was voor het huwelijk, is de verdeelsleutel bij een scheiding 50/50. Zelfs als één van de twee partners slechts voor 25 procent eigenaar was. Je moet dat in de nieuwe situatie nog steeds vast laten leggen.

Eigen bedrijf
Ook als je een goedlopend bedrijf hebt dat je begon voor je huwelijk, voorziet de nieuwe wet nog steeds niet in een duidelijke afwikkeling bij een scheiding. Het bedrijf blijft wel van jou, maar je bent een 'redelijke vergoeding' verschuldigd aan je ex-partner. Hoe hoog een redelijke vergoeding is, blijft onvermeld.

Schenken of nalaten aan getrouwde kinderen
Is je kind nog getrouwd in gemeenschap van goederen, dan kun je een uitsluitingsclausule op laten nemen in je testament. Als je kind gaat scheiden, hoeft hij of zij de erfenis niet te delen met de ex-partner. Is je kind getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, dan hoef je niets te doen. Nalatenschappen worden vanaf 2018 niet meer automatisch verdeeld na een scheiding.

Als je uitdrukkelijk jouw nalatenschap wil verdelen onder beide huwelijkspartners, mochten zij uit elkaar gaan, dan kan dat uiteraard ook. In plaats van een uitsluitingsclausule heb je in dat geval een insluitingsclausule nodig. Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor. We helpen je graag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie