Aantal testamenten groeit nog steeds. Heb jij je erfenis al vastgelegd?

In het derde kwartaal van 2017 registreerde het Centraal Testamentenregister 59.858 nieuwe en gewijzigde testamenten. Dat is volgens cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) opnieuw een toename. Heb jij nog geen testament? Hier leggen we uit waarom het verstandig is er wel een te hebben.

In totaal zijn er 70.832 akten geregistreerd in de maanden juli, augustus en september. Dat zijn ook huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten waarin bepalingen over het overlijden zijn opgenomen. Daarnaast neemt ook het aantal geregistreerde levenstestamenten toe (25.076 in het derde kwartaal).

Wat staat er in een testament?
In je testament neem je op hoe je erfenis verdeeld moet worden. Bijvoorbeeld omdat je vindt dat een specifiek erfstuk naar een bepaalde persoon moet gaan. Bijvoorbeeld een horloge voor je dochter. Ook kun je een geldbedrag aan een goed doel nalaten. Of erfbelasting verlagen door een bedrag te schenken aan je kleinkinderen. Steeds meer mensen nemen daarom hun kleinkinderen in hun testament op.

Waarom een testament?
Een testament is een belangrijk document om bepaalde zaken na je dood goed te regelen. Er staat tenslotte precies in wat er met je erfenis moet gebeuren. Omdat een testament een officieel wettelijk document is, voorkom je dat je nabestaanden ruzie gaan maken over erfstukken of geld. Benoem je ook een executeur, dan weet je zeker dat jouw wensen worden uitgevoerd.

Erfgenamen uitsluiten
Soms kan het zijn dat je niet wilt dat jouw erfenis naar bepaalde mensen gaat, zoals je ex-partner of een schoonfamilie. In dat geval kun je in je testament personen uitsluiten. Een tweetrapstestament heet zo’n bepaling. Daarmee leg je twee erfgenamen vast. Na jouw overlijden gaat de volledige erfenis naar de eerste erfgenaam. Bij diens overlijden gaat het restant van jouw erfenis verplicht naar een tweede erfgenaam.

Voorbeeld: Marian benoemt haar dochter Fabienne tot eerste erfgenaam en kleinzoon Luc, zoon van Fabienne, tot tweede erfgenaam. Aan het tweetrapstestament zitten wel administratieve verplichtingen voor de eerste erfgenaam verbonden. Ook de afhandeling is meestal ingewikkelder dan een gewone erfenis.

Een testament is pas officieel als je deze bij de notaris vast laat liggen. Wil je advies over een goede verdeling of weten wat er in een testament mogelijk is? Wij staan voor je klaar. Laat hieronder je gegevens achter voor een afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie