Meer dan 100.000 mensen met een levenstestament. Wat is het?

Wat moet er gebeuren als je zelf niet meer in staat bent om belangrijke beslissingen over je leven te nemen? Die vraag beantwoord je in een levenstestament. In 2015 en 2016 stelden notarissen meer dan 100.000 levenstestamenten op. Wat is het en waarom is een levenstestament zo belangrijk?

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) lanceerde de campagne ‘Wie van de drie…?’ over het levenstestament. Wie zou je het beheer geven over je financiën? Je persoonlijke zorgvraag? De campagne liet mensen nadenken over moeilijke vragen en het had effect. Uit cijfers van de KNB blijkt dat er nu elke maand 10.000 levenstestamenten worden ondertekend.

Wat regel je met een levenstestament?
Stel dat je getroffen wordt door dementie, een herseninfarct of een ernstig ongeluk. Dan kun je niet meer altijd de gevolgen van je beslissingen overzien. In een levenstestament staat precies wie op dat moment zeggenschap krijgt over jouw belangen, maar ook wie niet. Dan gaat het bijvoorbeeld om financiële beslissingen, medische en persoonlijke kwesties en andere praktische zaken.

Wat leg je vast in een levenstestament?
Hier kun je aan denken:

  • Wat gebeurt er als je ziek wordt. Wie overlegt met de artsen? In welke instelling wil je opgenomen of behandeld worden? Geldt er een behandelverbod in bepaalde situaties?
  • Volmacht voor het beheer van je bankrekening en het opnemen van geld.
  • Volmacht voor het betalen en opzeggen van verzekeringen.
  • Volmacht voor het doen van de belastingaangifte.
  • Volmacht voor het verkopen van je woning als je in een verpleeghuis terecht komt, en aan wie hij of zij eventueel bedragen mag schenken.
  • Wat gebeurt er met je inboedel als je in een verpleeghuis terecht komt?
  • Wie verzorgt je huisdier als je dit zelf niet meer kunt?

Daarnaast kun je opnemen dat een gevolmachtigde elk half jaar verantwoording aflegt tegenover je familieleden of een toezichthouder. Of dat een gevolmachtigde sommige beslissingen alleen mag nemen als bijvoorbeeld je kinderen het daarmee eens zijn.

Bewindvoering bij de rechtbank
Laat je niets op papier zetten en kun je door ziekte geen beslissingen meer nemen? Dan kunnen familieleden via de rechter een verzoek indienen om jouw belangen te behartigen. De rechter zal een bewindvoerder aanstellen. Nadelen zijn echter lange wachttijden, meer administratie en toezicht door de rechter. Effectiever is het om dergelijke zaken met een levenstestament te regelen.

Wat er gebeurt als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen, is misschien niet het fijnste gesprek om thuis te voeren. Wel geeft het je een gerust gevoel als je de zaken goed geregeld hebt. Wil je een levenstestament laten opstellen? Wij denken graag met je mee over de inhoud. Uiteraard zorgen we dat de akte op de juiste wijze verwerkt wordt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie