Kleinkinderen opnemen in je testament: hier doe je het om

Het aantal testamenten waarin geld wordt nagelaten aan kleinkinderen is de laatste jaren flink toegenomen. Oorzaak is de vrijstelling van erfbelasting. Je kleinkinderen opnemen in het testament is fiscaal gunstig en grootouders maken daar graag gebruik van.

Dit jaar bedraagt de vrijstelling van erfbelasting per kleinkind € 20.209. Dat betekent dat kleinkinderen tot dat bedrag geen belasting over hun geërfde geld hoeven te betalen. Veel mensen maken gebruik van die vrijstelling door naast hun eigen kinderen ook de kleinkinderen op te nemen in hun testament.

Regel nalatenschap met testament
Wettelijk is bepaald dat partner en kinderen als eerste van je erven. Wil je dat niet? Dan moet je in een notarieel testament iets anders vastleggen. Je kleinkinderen schenk je in je testament een legaat. Geld kun je maar één keer schenken. Wees je er daarom van bewust dat het geldbedrag dat je kleinkinderen erven van de erfenis van je eigen kinderen afgaat.

Voorwaarden aan opeisbaarheid
In je testament bepaal je welk bedrag je kleinkind erft. Maar je kunt ook bepalen op welk moment dat bedrag beschikbaar komt. Je hebt drie mogelijkheden:

  1. Het bedrag is direct opeisbaar. Het geldbedrag wordt dan binnen zes maanden na overlijden aan je kleinkind uitgekeerd. Eventueel kun je een rentevergoeding bepalen over het bedrag in de periode tussen overlijden en uitkeren.
  2. Het bedrag komt vrij op het moment dat je partner overlijdt. Op deze manier gaat je nalatenschap altijd eerst naar je partner en weet je zeker dat hij of zij voldoende geld overhoudt om van te leven.
  3. Het bedrag komt vrij op het moment dat je eigen kind overlijdt, de ouder van je kleinkind(eren). Eventueel kun je stellen dat het bedrag pas uitbetaald wordt nadat beide ouders overleden zijn.


Meer voorwaarden mogelijk

Je kunt ook andere voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat je kleinkind het geld moet gebruiken voor een eigen woning of studie. Of benoem een bewindvoerder die toezicht houdt op het bedrag tot je kleinkind een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

Houd rekening met lager vermogen
Je vermogen kan op het moment van overlijden lager zijn dan wat je nu hebt. Om onderlinge problemen te voorkomen kun je in je testament opnemen dat je kleinkinderen niet meer dan een bepaald percentage uit de erfenis mogen ontvangen. Door een maximum te stellen voorkom je dat er onbedoeld geen geld meer overblijft voor je eigen kinderen.

Wil jij je kleinkinderen deel uit laten maken van je nalatenschap? Wij vertellen je graag meer over je mogelijkheden en de gevolgen, en helpen je bij het opstellen van je testament.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie