Huwelijkswet is voor meeste ondernemers nog ontoereikend

Begin januari veranderde de huwelijkswet. Je trouwt nu altijd in beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat voor het huwelijk van jou privé was, blijft jouw eigendom. Dat biedt duidelijkheid, tenzij een van de partners een eigen onderneming heeft. Ben jij of je partner ondernemer? Let dan goed op, want huwelijkse voorwaarden zijn onmisbaar geworden.

Voorheen werden door het huwelijk alle bezittingen en schulden automatisch van beide partners samen, tenzij er iets anders was afgesproken in de huwelijkse voorwaarden. In volledige gemeenschap van goederen trouwen kan overigens nog steeds, maar dan zul je het moeten vastleggen. Net als wanneer je op een andere manier wil afwijken van de standaard beperkte gemeenschap van goederen.

Uitzondering: redelijke vergoeding bij onderneming
Een eigen onderneming valt binnen de nieuwe wet niet binnen de beperkte gemeenschap van goederen. De onderneming is immers privé. Dat blijft daarom zo. Daar houdt het echter niet bij op. Er is voor ondernemers een extra bepaling aan de wet toegevoegd. Wie een onderneming heeft en in het huwelijksbootje stapt, moet voortaan een redelijke vergoeding voor kennis, vaardigheden en arbeid aan de gemeenschap voldoen.

Onduidelijkheden over vergoeding
Maar wat een redelijke vergoeding is en hoe je dit zou moeten berekenen, dat blijft onduidelijk. Waarschijnlijk komen er pas richtlijnen als er geschillen ontstaan na een scheiding en rechters zich over de zaak moeten buigen. De redelijke vergoeding gaat ook weer niet op als de nieuwe echtgenoot al eerder een dergelijke vergoeding heeft gehad.

Huwelijkse voorwaarden bieden uitkomst
Je kunt niets doen en gewoon trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Maar wil je de zaken goed regelen en bij een onverhoopte scheiding een rechtsgang voorkomen? Dan zijn huwelijkse voorwaarden een goed idee. Daarin leg je alle zaken rond het eigendom van je onderneming precies vast.

Bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden zijn een aantal zaken belangrijk:

  • Wat is het vermogen van je onderneming voorafgaand aan jullie huwelijk? Wat is je onderneming dus op dit moment waard? En is dat officieel door een externe partij vastgelegd?
  • Wat is de basis van het vermogen van de onderneming? Van welke bezittingen maak je precies gebruik?
  • Wat is de waarde van je privévermogen, en dat van je partner?


Extra administratie noodzakelijk
Door de nieuwe wet is een goede administratie onmisbaar geworden. Hiermee kun je aantonen wat precies van wie was voor en tijdens jullie huwelijk. Heb je een deel van de winst van je onderneming nodig om de kosten van jullie huishouding te voldoen? Dan behoort dat geld wel tot de gemeenschap van goederen.

Trouw je dit jaar en wil je weten wat de nieuwe wet voor jullie situatie betekent? Wij vertellen je hier graag meer over. Ook het officieel vastleggen van huwelijkse voorwaarden kun je aan ons overlaten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie