Huis kopen in 2018? Kosten koper helemaal voor eigen rekening

Elk jaar veranderen er tal van regels op het gebied van onder meer belastingen. De meest ingrijpende wijziging van 2018 is wel de verandering van de huwelijkswet. Maar ook als je een huis koopt, zijn er nieuwe regels die gevolgen hebben voor jou. Zoals bij het afsluiten van een hypotheek.

Veel meer geld lenen dan de waarde van een huis is er al enkele jaren niet meer bij. De maximale hypotheek wordt steeds verder verlaagd. Dit jaar mag je nog maximaal 100% van de waarde van de koopwoning lenen.

Wat betekent dat concreet?
Als je met de verkoper een prijs van 250.000 euro bent overeengekomen, dan is dat meteen het maximale bedrag dat je kunt krijgen aan hypotheek. De kosten koper moet je dus zelf bekostigen. Dat zijn onder andere overdrachtsbelasting (2 procent van de koopprijs), kosten voor het taxatierapport (gemiddeld tussen 200 en 500 euro) en makelaarskosten.

Ook het bedrag dat je betaalt voor de service van de notaris behoort tot de kosten koper. Het totaalbedrag kan oplopen naar meer dan 12.000 euro.

Meer mogelijk met belastingvrije schenking
Naast de versobering rond de hypotheekregels zijn er ook een aantal fiscale kansen bijgekomen. Als je in de gelukkige positie bent dat je een schenking in het vooruitzicht hebt bijvoorbeeld. Tot 100.800 euro kun je een belastingvrije schenking voor de aankoop van een eigen woning ontvangen. Je hoeft geen schenkingsbelasting over het ontvangen bedrag te betalen. Je hebt wel een aantal voorwaarden waar je je aan moet houden.

Extra mogelijkheden
Daarnaast kun je ook hier nog rekening mee houden als je een huis wilt kopen:

  • Als je samen een huis wilt kopen, telt in 2018 het tweede inkomen voor 70 procent mee. Vorig jaar was dan nog 60 procent.
  • Koop je een energieneutraal huis, dan kun je 25.000 euro extra aan hypotheek krijgen. Er is ook meer financieringsruimte voor een woning met een Energie-index (EI) of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul of lager.
  • Wanneer je in energiebesparende maatregelen wilt investeren is het mogelijk om tot maximaal 106 procent van de woningwaarde te lenen.


Wat je aan hypotheek kunt lenen, kan een financieel adviseur voor je uitrekenen. Heb je eenmaal een huis gevonden en wil je de koop officieel afronden? Dan staan wij voor je klaar. Wij regelen op een goede manier de wettelijke vereiste aktes voor de koop van een eigen woning. Neem hieronder contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie