Wat doet een notaris als je een huis koopt?

Elke maand komen duizenden mensen bij de notaris voor een nieuwe hypotheek. Jij kunt de volgende zijn als je een huis koopt. Heb je eenmaal onderhandeld met de makelaar of verkoper over de prijs, dan volgt namelijk de afronding van de aankoop bij de notaris. Maar waarom kun je dat eigenlijk niet rechtstreeks met de makelaar regelen?

Op het notariskantoor zet je een handtekening onder twee akten: de hypotheekakte en de leveringsakte. Die heb je nodig om officieel eigenaar te worden van de woning. Alleen de notaris mag deze documenten opmaken en laten ondertekenen. Een makelaar heeft die bevoegdheid niet. Dat is wettelijk bepaald en niet voor niets.

Notaris biedt zekerheid
Koop je een huis, dan wil je zeker zijn dat de akten kloppen en rechtsgeldig zijn. Dat is precies wat de notaris voor je uitzoekt. Jij ziet misschien alleen het document, maar daar gaat een hoop werk aan vooraf.

Ons werk achter de schermen
Dit is wat we controleren voor je:

  • Kloppen de gegevens van de woning?
  • Staat de verkoper daadwerkelijk ingeschreven als eigenaar van deze woning?
  • Is de verkoper gescheiden, en zo ja, heeft de ex-partner geen recht op de woning?
  • Zijn er schuldeisers in het spel, bijvoorbeeld vanwege faillissement?
  • Zijn er geen juridische belemmeringen?
  • Geldt er bijvoorbeeld een recht van overpad door de tuin?

Kloppen alle gegevens? Dan maken we de officiƫle aktes voor je op en nodigen we je uit om je handtekening te komen zetten. De notaris zorgt vervolgens voor de wijziging in het Kadaster en dat iedereen het geld krijgt waar hij of zij recht op heeft.

Koop je een huis? Dan heb je een notaris nodig. Wij doen een grondige controle op de gegevens van het huis, de overdracht en eventuele verplichtingen voor jou als koper. Zo weet jij zeker dat de koop wettelijk goed geregeld is. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie