Belastingvrije schenking voor een eigen woning? Houd je aan de voorwaarden

De stijgende huizenprijzen maken het financieren van een woning steeds lastiger voor starters. Heeft jouw kind ook koopplannen en kan hij of zij wel wat financiële hulp gebruiken? Als ouders een schenking doen kan uitkomst bieden. Let daarbij wel op de regels en voorkom dat je te veel belasting betaalt.

Schenken voor een eigen woning is populair. Niet verwonderlijk, een schenking kan op de huidige woningmarkt het verschil maken tussen wel of geen huis kunnen kopen.

Schenken zonder belasting te betalen
Doe je een schenking, dan krijgt de ontvanger te maken met schenkbelasting. Hierop zijn weer uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer het kopen van een woning het doel is van de schenking. Voor 2018 staat de vrijstelling hiervoor op maximaal 100.800. Bij een eenmalige schenking tot dat bedrag hoeft de ontvanger geen belasting te betalen. Let wel op de voorwaarden, onderstaand de hoofdlijnen:  

  • De ontvanger gebruikt het geld voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Wat ook mag is het aflossen van de hypotheek of restschuld, bijvoorbeeld bij een gedwongen verkoop.
  • De ontvanger moet dit geld vóór 2021 aan één van bovengenoemde zaken uitgeven.
  • De ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar, waarbij je 40e levensjaar nog meetelt. De relatie tussen de ontvanger en gever maakt niet uit. Je kunt dus ook aan een ander persoon dan je kind schenken.
  • De ontvanger heeft niet eerder dit jaar een belastingvrije schenking van jou gehad.


Doen twee personen een schenking aan dezelfde persoon? Dan dienen beide bedragen bij elkaar onder de vrijstelling te vallen om geen schenkbelasting te betalen.

Vergeet de belastingaangifte niet

Ook als een schenking binnen de vrijstelling blijft, moet de ontvanger de aangifte schenkbelasting invullen. Dat kan door in te loggen op ‘Mijn Belastingdienst’ en de instructies te volgen. Zorg dat je zowel je eigen burgerservicenummer als die van de schenker bij de hand hebt.

Het is altijd belangrijk om de schenking op papier vast te leggen of de bankafschriften te bewaren. Jij moet namelijk schriftelijk kunnen bewijzen dat de schenking is betaald. De ontvanger moet kunnen aantonen dat het bedrag aan een eigen woning is besteed.

In de huidige woningmarkt kan een belastingvrije schenking net het verschil maken tussen wel of geen huis kopen. Je kunt de schenking zelf regelen, zolang je je aan de voorwaarden van de Belastingdienst houdt. Wil je een schenking doen waarbij je zelf de voorwaarden bepaalt? Neem dan contact met ons voor de mogelijkheden van het opstellen van een schenkingsakte.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie