Belastingvrij schenken voor een hypotheek? Je bent niet de enige

Er zouden zo’n 20.000 mensen gebruik gaan maken van de belastingvrije schenking voor de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheek. Althans, dat was de schatting van de overheid. Het werden er bijna 160.000. De gemiddelde schenking bedroeg 60.000 euro. Sinds dit jaar is de belastingvrije schenking terug, en nu definitief.

Tussen oktober 2013 en januari 2015 bestond de eerste mogelijkheid om tot maximaal 100.000 euro belastingvrij te schenken. De regeling had als doel de kwakkelende woningmarkt weer op gang te brengen. Het geld moest daarom verplicht besteed worden aan de aankoop van een huis, de aflossing van een hypotheek of een verbouwing.

Regeling razend populair
Het had effect. En hoe. Een schenking met warme hand geeft meer voldoening dan een erfenis. Zeker als de Belastingdienst geen hap uit de taart neemt. De Rekenkamer becijferde dat burgers 1,04 miljard euro aan schenkbelasting hebben bespaard. De woningmarkt draait inmiddels op volle toeren en hypotheekschulden nemen af.

Opnieuw tot een ton belastingvrij schenken
Vanwege het grote succes van de vorige regeling is er sinds 1 januari 2017 opnieuw een vergelijkbare vrijstelling van kracht. Opnieuw kan iedereen eenmalig tot 100.000 euro belastingvrij schenken voor een eigen woning. De ontvanger dient wel tussen de 18 en 40 jaar oud te zijn.

De effecten zullen door die leeftijdsbeperking wellicht niet zo groot zijn als tussen 2013 en 2015. Bovendien is de belastingvrijstelling eenmalig en hebben veel vermogende Nederlanders inmiddels gebruik gemaakt van het douceurtje.

Wil jij iemand met een schenking helpen bij de aankoop van een huis? Op de website van de Belastingdienst vind je de voorwaarden. Wil je een schenking onder voorwaarden doen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden van een notariële akte.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie