Samenwonen? In drie stappen de kosten verdelen

Samenwonen is voor veel stellen een spannende stap. Je weet nooit van tevoren hoe het is om samen in één huis te wonen en een huishouden te delen. Dan is er ook nog de financiële kant van het samenwonen. Wil je op een goede manier aan jullie gezamenlijke avontuur beginnen? In drie stappen leg je de basis voor succesvol samenwonen op financieel vlak.

1. Wat zijn je inkomsten en uitgaven?
Ga er eens goed voor zitten en pak pen en papier, of open een Excel-bestand. Zet op een rijtje wat jullie allebei verdienen, wat jullie gezamenlijke uitgaven worden en wat je aan persoonlijke spullen wilt uitgeven. Onder de gezamenlijke uitgaven vallen onder andere:

  • huur of hypotheek
  • gas, water, energie
  • gemeentelijke belastingen
  • verzekeringen (inboedel, opstal, aansprakelijkheid, rechtsbijstand)
  • boodschappen


Denk bij persoonlijke spullen aan kleding, schoenen, boeken en telefoon. Vergeet ook niet om te bepalen hoeveel spaargeld je samen wilt hebben voor het betalen van onverwachte kosten.

2. Wie betaalt wat?
Zodra je alles op een rijtje hebt, kun je bespreken hoe je alle uitgaven gaat betalen. Je kunt bijvoorbeeld ieder de helft van de gezamenlijke uitgaven betalen, maar dat ook naar verhouding van inkomen verdelen. Dat laatste is verstandig als je een groot verschil hebt in salaris. Dan houden jullie allebei ook voldoende geld over voor persoonlijke uitgaven.

Hebben jullie een auto, samen of apart? Maak dan afspraken over het betalen van de verzekeringen en benzinegeld.

3. Hoe betaal je alle kosten?
De volgende stap is nadenken over bank- en spaarrekeningen. Houden jullie aparte bankrekeningen, en zo ja, wie betaalt dan wat? Of komt er een gezamenlijke rekening bij? Met een gezamenlijke rekening kun je makkelijk de gezamenlijke kosten betalen. Geef dat rekeningnummer ook door aan alle bedrijven en instanties die onderdeel zijn van jullie gezamenlijke uitgaven.

Denk na over een samenlevingscontract
Hebben jullie de verdeling van de kosten goed besproken? Zet de gemaakte afspraken dan nog op papier, bij voorkeur in een samenlevingscontract. Zo’n contract is niet verplicht, maar wel handig. Je kunt ook meteen vastleggen wie welke bezittingen krijgt als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Hier nu al over nadenken scheelt later onenigheid. Houd terwijl je samenwoont zelf de lijst met bezittingen bij.

Ga je samenwonen? Verdiep je naast de verdeling van de kosten ook in de vier misverstanden over samenwonen. Wil je een samenlevingscontract opstellen, dan helpen we je daar graag bij. Neem contact met ons op, ook als je meer wilt weten over de wettelijke regels en een testament.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie