4 misverstanden over samenwonen

Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je weinig van elkaar. Zelfs niet als je samenwoont. De wet kent weinig extra rechten aan jullie toe. Toch staan weinig mensen daar bij stil zodra ze gaan samenwonen. Hieronder vind je de belangrijkste misverstanden over samenwonen, en wat dan wél waar is.

Jij denkt: wie samen in hetzelfde huis gaat wonen als partners, deelt automatisch alles met elkaar? Misschien voelt het wel zo, maar wettelijk is dat zeker niet het geval. Samenwonen wil dus niet zeggen dat je alles deelt. Dat kun je wel regelen in een samenlevingscontract.

Ook met contract deel je niet alles
In een samenlevingscontract leg je financiële afspraken vast. Bijvoorbeeld wie wat betaalt of wie eigenaar is van bepaalde spullen. Maar ook met een samenlevingscontract deel je niet zomaar alle bezittingen en schulden met elkaar. Dat geldt alleen voor de spullen die je van de gemeenschappelijke rekening voor de gezamenlijke huishouding koopt.

Alles wat nu van jou is of wat je van je eigen (spaar)geld betaalt, blijft van jou. Je behoudt ook als je als uit elkaar gaat je eigen spullen, geld en (aandeel in) het koophuis. Dat is vrij overzichtelijk. Betaal je met pin of via overschrijving, dan heb je altijd bewijs dat jij iets hebt aangekocht.

Je bent geen fiscaal partner
Als je geen geregistreerd partnerschap hebt en ook niet getrouwd bent, dan ben je voor de Belastingdienst niet automatisch fiscaal partner. Dat hangt af van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je samen eigenaar bent van een koophuis of samen kinderen hebt.

Je kunt het fiscaal partnerschap regelen in een samenlevingscontract. Het voordeel is dat je gezamenlijk belastingaangifte doet en kan profiteren van belastingvoordeel. Een nadeel kan zijn dat toeslagen lager uitvallen om jullie inkomen bij elkaar wordt opgeteld. Laat je daarom vooraf goed informeren.

Uit elkaar? Geen recht op alimentatie
Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap heb je recht op partneralimentatie. Dat is niet het geval als je alleen gaat samenwonen. Je kunt het, net als fiscaal partnerschap, wel laten vastleggen in een samenlevingscontract.

Je erft niets van elkaar
Of je nu een samenlevingscontract hebt of niet; als je alleen samenwoont, erf je niets van elkaar. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor pensioenrechten. Wil je dat wel, dan kun je dat alleen met een testament regelen. Dat doe je bij de notaris.

Met een samenlevingscontract regel je de financiële kant van jullie leven samen op een goede en duidelijke manier. Wil je weten welke afspraken je kunt maken en samen jullie contract vastleggen? Neem dan contact met ons op. Ook een testament kunnen we voor je opstellen en officieel vastleggen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie