Orgaandonatie? Leg je keuze duidelijk vast voor je nabestaanden

Begin februari nam de Eerste Kamer de nieuwe donorwet ‘Actieve donorregistratie’ aan. Je wordt automatisch donor, tenzij je expliciet aangeeft dat je dat niet wilt. Wil je orgaandonatie na jouw overlijden goed regelen? Maak een keuze en leg dit ook voor je nabestaanden duidelijk vast. Bijvoorbeeld met een donorclausule in je levenstestament.

Nu ben je pas orgaandonor als je je laat registreren. De nieuwe donorwet wordt definitief ingevoerd in de zomer van 2020, nadat D66 twee jaar geleden begon met het eerste wetsvoorstel. Sinds die tijd is veel en lang gedebatteerd over de wet. Dat nabestaanden de orgaandonatie kunnen tegenhouden gaf de doorslag.

Zo werkt actieve donorregistratie
Wat je in het Donorregister kunt registreren blijft hetzelfde als onder de huidige wet:

  1. je geeft toestemming voor orgaandonatie na overlijden
  2. je geeft geen toestemming voor orgaandonatie na overlijden
  3. je partner of familie beslist voor wel of geen orgaandonatie na overlijden
  4. een door jou gekozen persoon beslist voor wel of geen orgaandonatie na overlijden.


Je ontvangt enkele brieven met het verzoek je keuze te maken. Doe je dat niet, dan wordt je geregistreerd met ‘geen bezwaar’. Heb je nu al toestemming heeft gegeven voor orgaandonatie, dan blijft dat zo. Wel kun je altijd
je keuze in het Donorregister aanpassen.

Stem van nabestaanden
Je kunt al zelf beslissen om de beslissing voor orgaandonatie aan je nabestaanden over te laten. Maar ook als je een andere keuze hebt gemaakt, kunnen je nabestaanden na jouw overlijden donatie tegenhouden. Bijvoorbeeld als zij ernstige bezwaren hebben. Je nabestaanden moeten laten zien dat ‘ja, ik geef toestemming’ of ‘geen bezwaar’ niet jouw wens is.

Je keuze aan nabestaanden vastleggen
Vooral de registratie ‘geen bezwaar’ kan twijfels geven. Maak daarom minimaal je keuze aan het Donorregister bekend, meteen zodra je hier door de overheid voor gevraagd wordt. Wil je geen twijfel bij je nabestaanden laten bestaan, dan kun je jouw beslissing op papier vastleggen. Met onderbouwing, zodat duidelijk is waarom je wel of niet voor orgaandonatie kiest.

Denk aan levenstestament
Dat vastleggen kan met een donorclausule in je levenstestament. Hiermee geef je je nabestaanden duidelijke instructies over wat er met je lichaam moet gebeuren nadat je overlijdt. Het levenstestament is een belangrijk document. Hierin staat wat er moet gebeuren als je zelf lichamelijk of geestelijk niet meer in staat bent om belangrijke beslissingen over je leven te nemen.

Voordelen van een levenstestament
Een testament wordt pas na je dood geopend, mogelijk te laat om orgaandonatie nog door te laten gaan als je nabestaanden over je keuze twijfelen. In een levenstestament kun je een lijst met personen opnemen die mogen beslissen, terwijl je in het Donorregister maar één persoon kunt aanwijzen. Daarnaast kun je als wilt specifieke instructies vastleggen.

Je ontvangt altijd een aantal brieven van de overheid met het verzoek je keuze voor wel of geen orgaandonatie te maken. Je bent dus nooit plotsklaps tegen je wil een donor. Wil je weten wat de mogelijkheden voor een levenstestament zijn? Neem contact met ons op, dan informeren we je hierover.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie