Regels veranderen: dit zijn de belangrijkste wijzigingen van 2018

Met een nieuw jaar komen nieuwe regels. Op meerdere gebieden verandert de regelgeving, in 2018 vooral in de belastingen. De meest ingrijpende wijziging is de verandering van de huwelijkswet. Lees hier wat er verandert en welke gevolgen dat mogelijk voor jou heeft.

Vanaf 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen
Het traditionele huwelijk waarbij je al je bezittingen en schulden automatisch deelde, bestaat niet meer. Vanaf dit jaar trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van jou waren, die blijven dat ook. Dat geldt overigens ook voor een schenking of erfenis die je tijdens je huwelijk krijgt. Dat geld blijft in principe privé.  

Wie nu trouwt, krijgt drie vermogens: dat van jou, dat van je partner en dat van jullie samen. Ingewikkeld? Waarschijnlijk niet als je tijdens je huwelijk gewoon samen in een huis woont en alles deelt. Lastiger wordt het wanneer je later onverhoopt uit elkaar gaat. Zorg daarom nog voordat je trouwt voor een goed overzicht!

Gevolgen nieuwe huwelijkswet
Stel, jouw partner heeft een eigen huis en jij bent bij hem of haar ingetrokken. De eigendomsakte blijft echter ongewijzigd. Dit jaar stappen jullie in het huwelijksbootje. Vroeger zou dat huis van jullie gezamenlijk worden. Na een scheiding had je hierdoor allebei recht op een deel van de woning. Dat is nu anders. Het huis is en blijft van je partner. Na een scheiding mag jij vertrekken.

Is het huis wel gezamenlijk gekocht voor je gaat trouwen? Gezamenlijk eigendom van vóór het huwelijk blijft juist gezamenlijk eigendom, met ieder recht op de helft. Ook al ben jij voor 75 procent eigenaar en je partner voor 25 procent, de waarde van het huis wordt na een scheiding voor 50 procent verdeeld. Wie bepaalde zaken anders wil regelen, bijvoorbeeld de eigendomsverdeling van een huis, kan dat nog steeds doen met huwelijkse voorwaarden.

Aanpassing vrijstellingen schenken en erven
Wie een schenking ontvangt, bijvoorbeeld van zijn ouders, betaalt daar belasting over. Een deel is echter vrijgesteld, afhankelijk van de relatie en het doel van de schenking. Elk jaar worden de vrijgestelde bedragen aangepast, zo ook dit jaar:

  • Schenking algemeen: tot € 2.147 betaal je geen belasting.
  • Schenking ouders aan kind: tot € 5.363 belastingvrij.
  • Eenmalige schenking ouders aan kind tussen 18 en 40 jaar: tot € 25.731 belastingvrij. Is het bedrag bedoeld om een studie te betalen? Dan geldt onder voorwaarden een eenmalige vrijstelling van € 53.602.
  • Schenking voor eigen woning aan iemand tussen 18 en 40 jaar (ongeacht relatie): tot € 100.800 belastingvrij.


Voordelig is ook de verhoging van de vrijstelling als je een erfenis ontvangt. Tot dat bedrag betaal je geen erfbelasting. In 2018 geldt een vrijstelling van € 643.194  voor partners, € 48.242 voor ouders, € 20.371 voor kinderen en kleinkinderen en € 2.147 voor andere erfgenamen. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Daarnaast gaan de kinderalimentatie en partneralimentatie met 1,5 procent omhoog vanwege de inflatie. Wil je meer weten over trouwen in 2018 of over schenken en erven? Wij voorzien je graag van advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie