Dit kun je met een verhoogde hypothecaire inschrijving

In je hypotheekovereenkomst met de bank staat vaak een hoger bedrag vermeld dan de grootte van je lening. Dat bedrag is de hypothecaire inschrijving. Je kunt het later nodig hebben als je bijvoorbeeld je huis wil verbouwen of garant moet staan voor een kind. Wat kun je met een hogere hypothecaire inschrijving en zijn er ook nadelen?

Stel dat je een hypotheek afsluit voor 250.000 euro en je hypothecaire inschrijving is 325.000 euro. Dan kun je onder voorwaarden de lening verhogen zonder dat je daar een nieuwe hypotheekakte voor hoeft te tekenen. Je gaat dan een onderhandse verhoging met de bank aan. Je bespaart dan de kosten voor een nieuwe hypotheekakte en kosten voor een nieuwe inschrijving bij het Kadaster.

Wanneer kun je onderhands verhogen?
Er zijn twee belangrijke zaken om rekening mee te houden als je de verhoogde hypothecaire inschrijving wil benutten. De eerste is dat je inkomen voldoende hoog moet zijn om de maandelijkse lasten van de nieuwe lening te kunnen betalen. Niet anders dan bij een gewone lening.

Daarnaast moet ook de waarde van het huis het toelaten. Onderhands verhogen is in feite het verzilveren van de overwaarde van je huis. Ga je verbouwen, dan geldt de woningwaarde ná verbouwing. Met dien verstande dat verbouwingskosten niet één op één de waarde van je huis verhogen.

Als de waarde van je huis niet veel gestegen is, kun je soms nog steeds onderhands geld lenen van je eigen bank. Dat kan als je al flink hebt afgelost op je hypotheek. Je kunt dan het verschil  tussen de resterende hypotheek en de waarde van je woning lenen.

Ondernemer? Hypothecaire inschrijving ook voor bedrijfslening
Ga je een bedrijf beginnen en heb je startkapitaal nodig? Dan kun je dat ook doen met je huis als onderpand als je een hogere hypothecaire inschrijving hebt. Je hebt natuurlijk wel een aanzienlijk risico als je huis de inzet is van je bedrijfslening.

Zijn er ook nadelen?
Onderhands je hypotheek verhogen is niet altijd de beste manier van financieren. Je kunt alleen terecht bij de geldverstrekker waar je al een contract mee had. Als die een hogere rente rekent dan andere banken, kunnen de totale kosten beter uitvallen met een hele nieuwe hypotheek.

Als je een lening sluit bij een nieuwe bank terwijl je oude bank een hoge hypothecaire inschrijving heeft, dan is dat ook nadelig. De nieuwe bank kan de potentiële overwaarde dan niet meer inzetten als onderpand voor een nieuwe hypotheek. Dat zou alleen kunnen als de oude bank in overleg de hypothecaire inschrijving van de eerste lening verlaagt.

Een ruime inschrijving hoeft dus niet altijd een voordeel te betekenen. Laat je daarom ook over dit soort zaken uitgebreid adviseren als je een hypotheek afsluit. Daarmee voorkom je lastige situaties in de toekomst.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie