Appartement op het oog? Voorkom dat je opdraait voor een schuld bij de VvE

Ga je een appartement kopen? Dan krijg je te maken met de Vereniging van Eigenaren. De vereniging die bestaat uit bewoners en waar je maandelijks een bijdrage aan betaalt voor het onderhoud aan het pand. Die vereniging verdient je aandacht. Eventuele schulden van de vorige bewoner kunnen voor jouw rekening komen.

In de ideale situatie is er een goed doordacht onderhoudsplan waar de kosten over meerdere jaren in worden begroot. Betaalt iedereen vervolgens netjes de benodigde bijdrage, dan is er geen reden voor onrust.

Wanbetalers en VvE
In de praktijk komt het regelmatig voor dat niet iedere bewoner altijd netjes zijn bijdrage overmaakt. Het is dan aan de VvE om de openstaande rekeningen alsnog te innen. De middelen om dit doen zijn vaak beperkt. Het bestuur van de VvE bestaat bovendien uit andere bewoners van het appartementencomplex. Een incassobureau op je buren afsturen voelt niet prettig.

Draai jij op voor de schuld?
Koop je een appartement, vraag dan vooraf bij de makelaar of de verkoper een schuld heeft bij de VvE. Als nieuwe bewoner kun je namelijk opdraaien voor een deel van de oude schuld. Het gaat daarbij om de schulden die zijn ontstaan of nog aan het licht komen over het lopende of voorgaande boekjaar van de VvE.

Voor welke schulden je aansprakelijk gesteld kan worden, hangt dus af van het aankoopmoment. Koop je het appartement in mei 2018, dan geldt de regel over heel 2017 tot en met mei dit jaar. De periode is korter als je afgelopen januari kocht. Dan kunnen de schulden aan de VvE van januari 2017 tot januari dit jaar op je verhaald worden.    

Notaris vraagt schulden op
De notaris vraagt voor de overdracht bij de VvE of er een betalingsachterstand is van de vorige eigenaar. Als dit het geval is, wordt daar melding van gemaakt in een bijlage bij het overdrachtsdocument dat je tekent voor de koop. Als deze bijlage ontbreekt bij de overdracht. heeft de VvE geen recht om de betalingsachterstand op jou te verhalen. 

Informeer op tijd
Je wilt niet pas bij de notaris ontdekken dat er betalingsachterstanden zijn bij de VvE. Voor dat moment heb je immers al een voorlopig koopakkoord gegeven, is de hypotheek geregeld en ben je al volop bezig met je nieuwe woonplannen. Vraag daarom bijtijds inzage in de boekhouding van de VvE op, zodat je kunt (laten) controleren hoe het ervoor staat.

Niet alleen een mogelijke schuld aan de VvE is een risico. Onvoldoende geld voor onvoorziene zaken, een te optimistische kijk op onderhoudskosten en achterstallig klussen zijn zaken om rekening mee te houden. Voorkom problemen achteraf en vraag de status dus direct op bij de verkopend makelaar.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie