Hoe risicovol is een vennootschap onder firma?

Een vennootschap onder firma (v.o.f.) is een relatief eenvoudige ondernemingsvorm. Net als bij een eenmanszaak kunnen jij en je zakenpartners meteen aan de slag zonder tussenkomst van een notaris. Maar er kleven ook risico's aan de vof. Wat zijn de gevaren van ondernemen in een v.o.f. en hoe voorkom je dat een goed plan uitloopt in een drama?

Voor een vruchtbare samenwerking tussen de vennoten is het belangrijk om bij de oprichting van een v.o.f. meteen goede afspraken te maken. Dat kun je doen in een vennootschapsovereenkomst. Mochten de zaken anders verlopen dan je had verwacht, dan heb je altijd een document om op terug te vallen.

Wat zet je in een vennootschapsovereenkomst?

  • Wie brengt wat in bij het bedrijf?
  • Hoe worden winst en verlies verdeeld?
  • Wat doe je bij arbeidsongeschiktheid?
  • Geldt er een concurrentiebeding?


Wat je exact in een vennootschapsovereenkomst opneemt, hangt af van de vennoten en het type onderneming. Laat je altijd goed adviseren. De overeenkomst leg je vast bij de notaris.

Aansprakelijkheid is een risico
Een v.o.f. is in tegenstelling tot een b.v. geen rechtspersoon. Dat betekent dat alle vennoten met hun privévermogen aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. Met het privévermogen worden niet alleen bankrekeningen bedoeld, maar ook privébezit als auto's of een woonhuis. Start je een v.o.f., dan moet je als zakenpartners dus een rotsvast vertrouwen in elkaar hebben.

Je kunt voor elkaar wel bepaalde voorzorgsmaatregelen treffen die het risico beperken. Dat doe je door afspraken te maken over tekenbevoegdheid. Leg bijvoorbeeld vast dat voor overeenkomsten met een waarde hoger dan 10.000 euro de handtekeningen van tenminste twee vennoten nodig zijn.

Opnemen in het handelsregister
Afspraken over tekenbevoegdheid moeten ook voor de handelspartners van een v.o.f. zichtbaar zijn. Je legt dit dus niet alleen vast bij de notaris, maar ook in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Bescherm je partner
Heb je zelf een v.o.f. en wil je voorkomen dat het privévermogen van je eigen partner aangesproken wordt als het slecht gaat met je bedrijf? Trouw dan altijd onder huwelijkse voorwaarden. Het vermogen van je partner blijft dan buiten schot als je te maken krijgt met schuldeisers.

Ga je een v.o.f. oprichten en wil je een vennootschapsovereenkomst treffen met je zakenpartner(s)? We helpen je graag bij het vastleggen van deze overeenkomst. Ook als je het vermogen van je partner wil beschermen tegen eventuele schuldeisers staan we je bij. Vul voor een afspraak onderstaand formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie