Het belang van een volledig scheidingsconvenant

Als je gaat scheiden is het verstandig om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Daarin spreek je met elkaar af onder welke voorwaarden je uit elkaar gaat. Wie welke financiële verplichtingen op zich neemt en hoe de zorg voor eventuele kinderen verdeeld wordt. Via de notaris regel je ook direct de aanpassing van je hypotheek en je testament.

Wat zet je in gang? De notaris treedt op als onafhankelijk deskundige bij een echtscheiding. Hij helpt en bemiddelt bij het opstellen van het convenant. Als er kinderen zijn, dan is een ouderschapsplan ook onderdeel van het convenant. Vervolgens legt een advocaat het scheidingsverzoek inclusief het convenant voor aan de rechter. Alleen de rechter mag een huwelijk in Nederland ontbinden.

Geen tussenkomst rechter in vervolg
Als de scheiding afgerond is, dan worden de afspraken in het convenant 'bij rechte afdwingbaar'. Dat betekent dat als één van de partners het convenant niet nakomt, je zonder tussenkomst van de rechter verdere stappen kunt ondernemen. In een uiterst geval kan dat zelfs met hulp van een deurwaarder. Het echtscheidingsconvenant heeft dan een executoriale titel.

Hypotheekrente wordt alimentatie
Onlangs sprak het gerechtshof van Den Bosch zich nog uit over een zaak waarin een echtscheidingsconvenant een cruciale rol speelde. Eén van de ex-partners wilde de hypotheekrente aftrekken voor het koophuis waarin hij was blijven wonen. De Belastingdienst ging daar niet in mee, omdat de hypotheekrenteaftrek alleen van toepassing is op zijn deel van de schuld. In dit geval 50 procent.

De ex-partners hadden echter vast laten leggen dat de man ook de hypotheekrente van de vrouw betaalde omdat hij in het huis bleef wonen. Door die renteverplichting van zijn ex over te nemen, betaalde hij haar in feite alimentatie ter hoogte van haar deel van de hypotheekrente. Omdat alimentatie wel aftrekbaar is, kon de man alsnog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Via een omweg is zo het gewenste resultaat alsnog bereikt. Het betekent overigens wel dat de andere partner belasting verschuldigd is over de alimentatie.

Heb jij met je partner besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan? Bewaar de harmonie door vanaf het eerste moment zorgvuldig te werk te gaan. Door meteen de notaris in te schakelen vergroot je de kans op een respectvolle en correcte ontbinding van het huwelijk. Laat je gegevens achter voor meer informatie, of loop eens binnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie