De statuten wijzigen: wanneer moet dat?

Ondernemers met een bv hebben bij de oprichting statuten vastgelegd. Dat is gebeurd door de notaris. Veranderen er binnenkort belangrijke zaken die in strijd zijn met de statuten? Dan moet je de statuten ook door de notaris laten wijzigen. Wat zijn veelvoorkomende redenen om de statuten te wijzigen?

Wijziging van de naam
Je kunt niet zomaar een naamswijziging doorvoeren. Als je de naam van je onderneming verandert, dan moet je dat bij de notaris laten vastleggen in de statuten. Het is overigens niet altijd nodig om je bedrijfsnaam in de statuten te wijzigen. Je kunt ook gebruik maken van een handelsnaam. Een nieuwe handelsnaam schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.

Voeg je een handelsnaam toe aan je bv? Dan moet je in officiële correspondentie en op bankrekeningen van de handelsnaam óók de naam van je bv vermelden.

Veranderende activiteiten
Bij de oprichting van een bv wordt de doelstelling van de onderneming vastgelegd in de statuten. Dat wordt zo breed mogelijk geformuleerd. Toch kan het gebeuren dat een bv activiteiten gaat ondernemen die niet in de doelstelling wordt omschreven. Een agrarisch bedrijf dat materialen gaat verhuren bijvoorbeeld.

Om problemen met de rechtsgeldigheid van de contracten te voorkomen, moet de wijziging van de activiteiten in de statuten worden vastgelegd.

Wijzigingen van vertegenwoordiging
In de statuten staan alle regels waar de bv zich aan moet houden. Bijvoorbeeld wie bevoegd is om verplichtingen aan te gaan namens de bv en onder welke voorwaarden. Dat soort informatie moet ook voor andere partijen toegankelijk zijn. Als er gehandeld wordt in strijd met de statuten is dat in beginsel nietig.

Een wijziging in de bevoegdheid om de onderneming te vertegenwoordigen, of om volmachten tot vertegenwoordiging te verlenen, moet daarom vastgelegd worden in de statuten. Derde partijen kunnen via het handelsregister van de KvK achterhalen of degene die een contract tekent ook tekenbevoegd is.

Ga je binnenkort de statuten van je bv wijzigen? Laat dan alles in één keer goed doorlichten. Als je bv al wat ouder is, kan het verstandig zijn om ze helemaal bij de tijd te halen. Is je bv nog van voor 1 oktober 2012? Dan kun je zonder belastingplicht 18.000 euro uit je bv halen. Het verplichte startkapitaal is sinds die tijd afgeschaft. Als de financiële situatie van je bv het toelaat, mag je die er via een statutaire wijziging weer uithalen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie