Belastingdienst kijkt scherp naar ANBI's

Organisaties met een ANBI-status worden steeds strenger door de Belastingdienst gecontroleerd. Volgens de fiscus telt Nederland inmiddels ruim 43.000 officiële goede doelen die profiteren van aantrekkelijke belastingvoordelen. Om misbruik te voorkomen, worden de regels voor ANBI's steeds strenger en worden er meer organisaties gecontroleerd.

Welke belastingvoordelen heeft een ANBI?
Voor een organisatie is het erg aantrekkelijk om de status van ANBI te krijgen. Giften en erfenissen zijn voor een ANBI vrij van schenkbelasting. Als een ANBI bijvoorbeeld zelf een vermogensfonds is die schenkingen doet in het algemeen belang, dan hoeft de ontvanger ook geen schenkbelasting te betalen.

Voor donateurs zijn ANBI's ook aantrekkelijk. Geef je periodiek geld aan een goed doel met een ANBI-status, dan kun je die giften van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting aftrekken. Je moet die giften overigens wel hebben vastgelegd in een overeenkomst tussen gever en ontvanger.

Strengere controles
Een ANBI krijgt zelf ook te maken met steeds strengere eisen. Een fonds moet minstens 90 procent van het eigen vermogen gebruiken voor het algemeen nut. Bovendien is een ANBI verplicht om jaarlijks verslag te doen van de activiteiten, een financiële verantwoording af te leggen en om een beleidsplan te publiceren.

Wat moet een ANBI jaarlijks publiceren?

  • Namen en functies van bestuurders
  • Uitgewerkt beleidsplan en doelstelling
  • Verslag van afgelopen activiteiten
  • Financiële verantwoording


Voldoen de documenten van een ANBI niet aan de eisen van de Belastingdienst, dan kan de ANBI-status worden afgenomen. Let op: dat kan zelfs met terugwerkende kracht gebeuren! Een goede verslaglegging is dus essentieel voor de continuïteit van een organisatie.

Bestuur je een ANBI en kun je ondersteuning gebruiken bij het publiceren van je gegevens? We zijn je graag van dienst. Ook als je voor jouw organisatie een ANBI-status wilt aanvragen. Maak je periodiek geld over aan een ANBI? Zorg voor de belastingaftrek voor de juiste overeenkomst. Ook daarmee helpen we je graag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie