Zo werkt partneralimentatie

Trouwen doe je niet met de gedachte ooit weer uit elkaar te gaan. Hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap. Toch kan het leven anders lopen dan gepland. Het verbreken van de officiële band resulteert vaak in de betaling van partneralimentatie. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wanneer ben je verplicht dit te betalen en wanneer stopt het?

Stel, jullie inkomens tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap verschillen. Dan is het in principe zo dat de minstverdienende partner recht heeft op het ontvangen van partneralimentatie. Uitgangspunt daarbij is dat het daarmee lukt om te voorzien in het levensonderhoud, rekening houdend met de situatie voor de scheiding.

Hoogte partneralimentatie verschilt
De partneralimentatie is dus een bijdrage in het levensonderhoud. De hoogte van dat bedrag hangt van je situatie af. Ga je op een goede manier uit elkaar, dan kun je het beste onderling afspraken hierover maken. Deze afspraken dien je op papier vast te leggen. Bij een scheiding kan dat in het echtscheidingsconvenant.

Heb je moeite om samen de hoogte te bepalen? Dan komt er een rechter aan te pas. Deze bepaalt vervolgens de hoogte van de partneralimentatie. Hij baseert zich op drie dingen:

  • Welk bedrag nodig is om op dezelfde levensstandaard te komen als tijdens het huwelijk
  • Wat je aan eigen inkomsten hebt of kunt gaan verdienen
  • Welk bedrag er maximaal betaald kan worden door degene die moet betalen

Zo lang betaal of ontvang je partneralimentatie
Heeft jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap korter dan vijf jaar geduurd en heb je geen kinderen? Dan is de duur van partneralimentatie altijd gelijk aan de duur van het huwelijk. Dat is dus maximaal vijf jaar. Hebben jullie wel kinderen of zijn jullie langer dan vijf jaar getrouwd geweest? De wet stelt dat je dan tot het 12e jaar alimentatie ontvangt of dient te betalen.  

Uitzonderingen op de regel
In sommige situaties stopt de partneralimentatie eerder dan de wettelijke termijn. Als één van de partners overlijdt bijvoorbeeld. Of als de ontvanger van alimentatie met een ander gaat trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat. 

Bij een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap vervalt de partneralimentatie onmiddellijk. Bij samenwonen is dat ook zo. Je kunt wel in het echtscheidingsconvenant andere afspraken maken hierover. Bijvoorbeeld dat je tijdens de eerste paar maanden samenwonen nog wel alimentatie van je ex ontvangt. Na de afgesproken periode worden de betalingen wel stopgezet.

Je kunt ook samen beslissen de partneralimentatie om een andere reden eerder stop te zetten. Of direct na scheiding met wederzijdse instemming helemaal afzien van de verplichting. Dat dien je schriftelijk vast te leggen. Wil je meer er meer over weten en goede afspraken maken? Wij zorgen voor de juiste afhandeling van jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie