Wanneer zet je een eenmanszaak om in een bv?

Veel zelfstandigen beginnen als eenmanszaak. Je kunt snel aan de slag met je onderneming zonder veel administratieve rompslomp. Op welk moment is het een goed idee om je eenmanszaak om te laten zetten in een besloten vennootschap? Lees hier wat de belangrijkste verschillen tussen een bv en een eenmanszaak zijn.

Er zijn drie belangrijke thema's die samenhangen met de keuze om een eenmanszaak om te zetten naar een bv:

  • Aansprakelijkheid
  • Eigendom
  • Belasting


Beperkte aansprakelijkheid in bv

Als je eenmanszaak een bv wordt, krijg je twee petten op. Je wordt aandeelhouder en (eventueel) bestuurder. Mocht de bv failliet gaan, dan ben je als bestuurder alleen je baan kwijt. Als aandeelhouder zijn je aandelen niets meer waard, maar je privévermogen wordt niet aangetast. Alleen als er aantoonbaar wanbestuur heeft plaatsgevonden, is de bestuurder persoonlijk aansprakelijk.

Binnen een eenmanszaak ben je wel met je privévermogen aansprakelijk voor schulden uit je bedrijf. Een reden om voor een bv te kiezen kan dus verband houden met aansprakelijkheid vanwege risicovolle investeringen of activiteiten.

Veranderingen in eigendom
Een bv geeft aandelen uit bij de oprichting. Die aandelen staan in principe los van de bestuurders. Bovendien kun je aandelen bepaalde rechten geven, of juist niet. Zo kan iemand wel een deel van een bedrijf bezitten, maar geen stemrecht hebben op de aandeelhoudersvergadering.

Wanneer is dat praktisch? Stel dat je een partner toelaat in je bedrijf. Of een investeerder vindt die geld in je onderneming wil steken. Met een bv heb je de mogelijkheid om dergelijke veranderingen in de eigendomsstructuur juridisch goed vast te leggen.

Andere heffing van belasting
Je kunt niet zomaar geld onttrekken aan een bv zoals je dat in een eenmanszaak wel kunt doen. Een bestuurder van een bv krijgt salaris uitgekeerd van de onderneming. Als dga (directeur-grootaandeelhouder) heb je zelfs een minimale salarisverplichting. De tweede manier om geld uit te keren is via dividend voor de aandeelhouders.

De totale belastingdruk voor een dga is lager dan in een eenmanszaak. Maar let op: dat verschil ga je pas merken als je winst hoog genoeg is. Een eenmanszaak kan ook gebruik maken van belastingvoordelen zoals de startersaftrek en de ondernemersaftrek. Een bv heeft die voordelen allemaal niet.

Kosten voor een bv
Een bv heeft meer fiscale verplichtingen dan een eenmanszaak. Denk aan een loonadministratie, vennootschapsbelastingen en het opstellen en deponeren van de jaarrekeningen. Je bent dus meer kwijt aan onderhoudskosten.

Is het voor jou interessant om je eenmanszaak voort te zetten als bv? We maken graag de notariële akte van oprichting voor je in orde. Twijfel je nog? We kunnen jouw situatie analyseren en op basis daarvan een advies uitbrengen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie