Zelfstandig ondernemer? Overweeg het oprichten van een bv

Nog altijd kent ons land meer dan één miljoen zzp’ers. Vooral tijdens de crisisjaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen. Maar wat doe je als je onderneming uit zijn jasje groeit, en je bijvoorbeeld mensen in dienst wilt nemen? Een besloten vennootschap (bv) biedt uitkomst, ook voor de bescherming van je privé-vermogen.

Soms groeit je eigen onderneming hard. Dan kan het beter zijn om over te gaan op een besloten vennootschap. Je houdt je bedrijf op deze manier beter gescheiden van de privésituatie en je beschermt je privévermogen. Voortaan is de bv aansprakelijk voor schade en niet jij als persoon. De bv kan nu failliet gaan, maar jij persoonlijk niet.

Een holding voor groei
Heb je flinke groeiambities? Dan kan het zinvol zijn om een bv met daarboven een holding-bv op te richten. Hierdoor kun je eventueel in de toekomst meerdere bedrijven oprichten. Wat de beste optie is, blijft afhankelijk van je bedrijfssituatie.

Voor als je getrouwd bent
Wil je je onderneming helemaal scheiden van je privésituatie? Dan is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Mocht je gaan scheiden, dan blijft jouw bedrijf buiten de boedelscheiding. Je kunt huwelijkse voorwaarden opstellen voordat je trouwt of na meer dan een jaar huwelijk.

Risico’s met een eenmanszaak
De meeste ondernemers starten klein. Maar hoe klein je onderneming ook is, je loopt wel risico. Zo kun je onbedoeld schade aanrichten aan bijvoorbeeld bezittingen van je opdrachtgever. Word je hiervoor aansprakelijk gesteld, dan kan dat je veel (eigen) geld kosten.

Als zzp’er ben je hoofdelijk aansprakelijk, inclusief je privévermogen. Wanneer het alleen om een nieuwe koffiemachine gaat, is dat financieel goed op te brengen. Lastiger is het als je aansprakelijk wordt gesteld voor brand, letselschade, of smaad. Je hele privévermogen kan opgaan aan de schadevergoeding.

Verzekeren en de juiste rechtsvorm
Ondernemen is risicovol. Hoe groter je onderneming wordt, hoe groter de risico’s waar je jezelf aan blootstelt. Om grote problemen te voorkomen, kun je jezelf beschermen met een passend pakket zakelijke verzekeringen en de juiste rechtsvorm voor je bedrijf. Voor een risico-inventarisatie kun je terecht bij een financieel adviseur. Wij adviseren je over de rechtsvorm van je onderneming.

Of de overgang naar een besloten vennootschap verstandig is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Wij informeren je hier graag over. Ook over de mogelijkheden voor huwelijkse voorwaarden kunnen we je meer vertellen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie