Kabinet schrapt plan voor scheiding zonder rechter

Zelf je echtscheiding regelen via een ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat was de basis voor een wetsvoorstel dat nu ingetrokken is. Het voorstel lag al sinds 2013 te wachten op definitieve goedkeuring. Nu de nieuwe wetgeving er niet komt, blijft een rechter toch verplicht bij alle echtscheidingen. Wat betekent dat precies?

Scheiden zonder tussenkomst van een rechter was volgens het ingetrokken wetsvoorstel niet voor iedereen bedoeld. Dat zou alleen kunnen als je het onderling over je scheiding eens was en je geen minderjarige kinderen had. Het toenmalige kabinet wilde mensen meer verantwoordelijkheid geven over de afwikkeling van de scheiding. Het nieuwe kabinet heeft besloten hier niet mee verder te gaan.

Huidige echtscheidingsprocedure blijft gehandhaafd
Wie gaat scheiden dient daarom de bestaande procedure te volgen. De rechter is de enige die een huwelijk officieel mag ontbinden, nadat een advocaat een ‘verzoek om echtscheiding’ bij de rechtbank ingediend heeft. De rechter en een advocaat blijven daardoor ook nodig als beide partners het eens zijn over alle zaken rondom de scheiding.

Scheiden in goed onderling overleg
Bij een scheiding is het belangrijk dat je samen afspraken maakt over onder andere alimentatie, de woning, het pensioen en de verdeling van spullen. Al deze afspraken leg je op papier vast in een echtscheidingsconvenant. Heb je kinderen, dan stel je een ouderschapsplan met afspraken op. De rechter toetst dit ouderschapsplan.

Als je het onderling over de scheiding eens bent, heb je maar één advocaat nodig. Deze dient een gemeenschappelijk verzoek in. De rechter komt hierop met de echtscheidingsbeschikking. Je advocaat dient de beschikking binnen zes weken in te schrijven in de registers van de burgerlijke stand. Je scheiding is officieel als dat gebeurd is.

Onderling niet eens?
Blijkt het juist lastig om samen afspraken te maken? Een mediator kan bemiddelen in moeilijke zaken. Mocht dat onverhoopt ook niet lukken of is je partner het niet eens met de scheiding? Je advocaat kan dan ook een eenzijdig verzoekschrift indienen. In dat geval volgt een zitting bij de rechter. Deze zal jou en je partner horen om tot een uitspraak te komen.

Scheiden is voor niemand een prettige zaak. Daarom is het belangrijk dat je alles zo goed mogelijk in onderling overleg kunt laten verlopen. Wil je advies of hulp bij het opstellen van jullie afspraken of een ouderschapsplan? Maak een afspraak met ons. Wij helpen je ook met een goede afhandeling van de huwelijkse voorwaarden, erfenissen en schenkingen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie