Huis (bijna) afgelost? Denk aan opvullegaat in je testament

Aflossen op je hypotheek betekent dat je vermogen opbouwt in je huis. Mocht je komen te overlijden, dan rekent de Belastingdienst dit vermogen gewoon tot je erfenis, ook al is dat ‘in stenen’. Daar betalen je nabestaanden dan weer belasting over. Als je kinderen hebt, kan dat bovendien tot lastige situaties voor je partner leiden. Een opvullegaat in je testament biedt uitkomst.

Kinderen kunnen de erfenis pas opeisen als beide ouders zijn overleden. Maar bij het eerste overlijden moet wel meteen over hun deel van de erfenis belasting betaald worden. Niet door je kinderen, wel door de langstlevende partner. Die verplichting kan voor financiële problemen zorgen.

Wat erven je nabestaanden? Een voorbeeld
Stel, je bent samen met je partner eigenaar van een huis van 300.000 euro zonder hypotheek. De helft daarvan behoort tot de erfenis als jijzelf overlijdt, 150.000 euro dus. Je partner en twee kinderen erven een derde deel, elk 50.000 euro. Je partner hoeft voor zichzelf niets aan belasting te betalen. Wel 10 procent over het deel van de erfenis van de kinderen. Dat heeft te maken met de verschillende vrijstellingen voor erfbelasting.

Vrijstellingen voor erfbelasting
Voor je partner is de vrijstelling voor erfbelasting of successierecht dit jaar 638.089 euro. Tot dat bedrag hoeft hij of zij geen belasting te betalen. Voor je kinderen geldt een vrijstelling van 20.209 euro. Over alles wat ze meer erven, betalen ze tot 122.268 euro 10% belasting en daarboven 20%.

In het voorbeeld zou dat zijn: 10% over 29.791 euro (50.000 - 20.209 euro) = 2.979 euro per kind. Je partner betaalt dus 5.958 euro belasting namens je kinderen. Dan gaat het nog alleen over de erfenis van het huis. Met spaargeld en ander vermogen wordt de erfenis, en daarmee ook de belasting hoger.

Opvullegaat voorkomt belasting betalen
Met een opvullegaat in je testament voorkom je dat je partner het huis moet verkopen omdat hij of zij anders de erfbelasting niet kan betalen. In het legaat bepaal je dat een deel van de erfenis van je kinderen naar de langstlevende ouder gaat. Bijvoorbeeld de gehele erfenis of wat je kinderen boven de vrijstelling erven.

In het voorbeeld zou de 59.582 euro voor je twee kinderen bij de erfenis van je partner komen. Je kinderen blijven onder de vrijstelling, net als je partner. Op het moment dat ook je partner overlijdt, geldt voor je kinderen opnieuw de vrijstelling.

Schenkingsplan
Wil je meer doen voor je kinderen? Dan kun je een schenkingsplan overwegen. Daarmee ontvangen je kinderen in de loop der jaren alsnog hun deel van de erfenis dat in eerste instantie naar je partner is gegaan.

Goed anticiperen op de erfbelasting kan prima, maar is altijd afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wil je zeker weten dat je alles goed geregeld hebt? Maak een afspraak, dan nemen we de mogelijkheden graag met je door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie