Is jouw koophuis beschermd tegen een faillissement?

De helft van de ondernemers in ons land is op enige manier bezig met het kopen van een huis. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Nationale Nederlanden. De aanschaf van een huis is een grote financiële verandering. Een goed moment om te bezien of al je zaken goed op papier staan.

Nederland telt steeds meer zelfstandig ondernemers. Het grootste deel zzp’ers. Veel van die zelfstandigen denken dat een koophuis niet tot de mogelijkheden behoort. Onterecht, een hypotheek is voor ondernemers juist alleen maar eenvoudiger geworden.

Huis kopen binnen handbereik
Als zelfstandige moet je een stabiel inkomen aan kunnen tonen. Werknemers doen dat met hun contract en loonstrook, ondernemers tonen het aan met hun jaarrekeningen. Andere documenten die je nodig hebt voor een hypotheekaanvraag zijn afschriften van je spaarrekeningen, een overzicht opgebouwde pensioenrechten, inschrijvingsbewijs van de KvK, bedrijfsplannen en getuigschriften.

Bescherming gewenst?
Als je een huis koopt, samen of alleen, kan dat een goede aanleiding zijn om de rechtsvorm van je bedrijf tegen het licht te houden. Door de aanschaf van een koophuis bouw je vermogen op. Voor veel ondernemers is dat vermogen onderdeel van hun pensioenplanning. In dat geval kan het verstandig zijn om dat vermogen te beschermen tegen slechte economische omstandigheden.

Persoonlijk aansprakelijk of niet?
Gaat het slecht met je bedrijf, dan kun je met je privébezit aansprakelijk gesteld worden. In het slechtste geval wordt je huis verkocht om de schuldeisers terug te betalen. Je kunt zo’n gedwongen verkoop voorkomen als je kiest voor een andere rechtsvorm van je bedrijf of door bijvoorbeeld het woonhuis op naam van je partner te zetten.

Dat vergt enig papierwerk en goede afspraken tussen de partners. Het is verstandig om die zaken al op orde te hebben voor je een huis gaat kopen. Maak een afspraak als je met koopplannen rondloopt. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn. Heb je het huis gekocht? Dan verzorgen wij natuurlijk ook graag de overdracht voor je.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie