Schenking ontvangen? Altijd formulier schenkbelasting invullen!

Wie een schenking ontvangt, moet dat aangeven bij de Belastingdienst. Afhankelijk van je relatie tot de gever betaal je schenkbelasting. Sinds dit jaar dien je hiervoor het nieuwe formulier schenkbelasting te gebruiken. Maar waar vind je die? En hoe werkt schenkbelasting eigenlijk?

Je betaalt niet in alle gevallen belasting over een ontvangen schenking. Er bestaan vrijstellingen én uitzonderingen. Je dient eerst zelf te bekijken wat voor jou van toepassing is.

Hoe weet je of je geen schenkbelasting betaalt?
De vrijstellingen en uitzonderingen voor schenkbelasting vind je terug op de website van de Belastingdienst. In 2017 betaal je belasting als je:

  • een schenking hebt gekregen die hoger is dan € 2.129
  • een schenking van je ouders hebt gekregen die hoger is dan € 5.320
  • een schenking voor een eigen woning of een dure studie hebt gekregen boven de eenmalige verhoogde vrijstelling - en de schenking is vastgelegd in een notariële akte
  • een brief hebt ontvangen waarin gevraagd wordt aangifte schenkbelasting te doen

Formulier voor schenkbelasting
Voor het doorgeven van een schenking mag je alleen nog het formulier Aangifte schenkbelasting gebruiken. Je vindt het formulier door in te loggen op Mijn Belastingdienst. Lukt dat om wat voor reden dan ook niet? Dan kun je de PDF-versie downloaden, invullen en printen. Zet vervolgens een handtekening en stuur het per post naar het belastingkantoor in Eindhoven.

Wil je vooraf weten welk bedrag je aan schenkbelasting betaalt? Dan kun je gebruik maken van de rekenhulp op de website van de Belastingdienst.

Procedure na invullen formulier
Je aangifte dient altijd uiterlijk 1 maart van het volgende jaar binnen te zijn. Verwacht je meerdere schenkingen? Je mag zelf bepalen of je alles afzonderlijk doorgeeft of in één keer na ontvangst. Na 1 juli stuurt de Belastingdienst je een voorlopige aanslag schenkbelasting. Hierop staan de benodigde gegevens voor de betaling. Een jaar later volgt pas de definitieve aanslag.

Overweeg jij een schenking? Neem contact met ons op voor de voorwaarden en regel de schenking met een notariële akte. Zo kun je eventueel voorwaarden stellen met wat er met het bedrag moet gebeuren. We vertellen je ook wat de mogelijke gevolgen van een schenking zijn bij een scheiding of erfenis.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie