Schenking goed vastleggen bespaart je belasting

In Nederland geven we gul aan goede doelen. We stoppen geld in een collectebus of doneren via onze bankrekening eenmalig of periodiek een bedrag. Daarmee dragen we ons steentje bij aan een betere wereld. Maar wist je dat geld doneren aan een goed doel ook fiscaal aantrekkelijk is?

In sommige gevallen is je gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Wil je de donatie gebruiken als aftrekpost, dan zijn er wel voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Zo moet je voor periodieke giften minstens vijf jaar achter elkaar hetzelfde bedrag doneren. Je gift moet bovendien staan vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Fiscaal aantrekkelijk nalaten
Veel mensen nemen ook een goed doel op in hun testament. Kies je daarvoor, dan verdwijnt er minder geld naar de fiscus dan bij een gewone gift. Het goede doel betaalt namelijk geen erfbelasting over de nalatenschap. Let er wel op dat het gekozen goede doel de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) heeft.

Nalaten goed doel moet via testament
Wat je nalaat, moet je vastleggen in een testament. Een eigen handgeschreven verklaring of codicil heeft geen wettelijke waarde. Een geldig testament kun je deponeren bij de notaris, die zorgt ervoor dat het landelijk geregistreerd wordt.

Meerdere keuzes voor nalatenschap
Een nalatenschap aan een goed doel kun je op drie manieren regelen:

  • Je maakt het goede doel erfgenaam. In dat geval zal de organisatie de nalatenschap ‘beneficiair’ aanvaarden. Eventuele schulden worden eerst verrekend bij de notaris.
  • Je schenkt het goede doel een legaat. Op deze wijze kun je bijvoorbeeld ook een waardevol voorwerp schenken.
  • Je richt een Fonds op Naam op. Dit is een schenking met een gerichte opdracht zoals onderzoek naar een ziekte. Het goede doel is het ‘hoofdfonds’ en zorgt dat het geld besteed wordt aan jouw gekozen doel.


Het is verstandig om in je testament een executeur te benoemen. Die kan je erfenis het snelste afhandelen, wat in het voordeel van het goede doel en je nabestaanden is.

Op welke manier je vermogen en bezittingen wil nalaten aan een goed doel is aan jezelf. Bekijk rustig de mogelijkheden en bespreek dit met familie. Wil je meer weten en je nalatenschap op een goede manier vastleggen? Wij regelen in samenspraak met jou het testament.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie