Ik wil een stichting oprichten. Wat moet ik hiervoor doen?

Je hebt plannen om een stichting te beginnen. Bijvoorbeeld om geld in te zamelen voor een bepaald doel. Of voor het delen en behouden van kennis. Het oprichten van een stichting vergt vooral veel voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken? En hoe zit het met de officiële oprichting?

Voordat je een stichting opricht, maak je je plannen concreet. Zet ze op papier in een stichtingsplan. Denk eerst na over wat je wil bereiken met je stichting. Bedenk haalbare en concrete doelstellingen én activiteiten om dat doel te realiseren. Hiermee kun je gaandeweg het succes van je stichting meten.

Praktische punten die je niet mag vergeten
Stel een financiële administratie en begroting op en regel de bankzaken. Maak een plan voor fondsenwerving, communicatie en marketing. Bedenk en claim ook alvast een domeinnaam voor je website; de tekst kun je eventueel na oprichting bedenken.

Wie vormt het bestuur?
Voor het nastreven van je doel en het financiële beheer heeft je stichting een bestuur nodig. Dit is wettelijk verplicht. Standaard bestaat het bestuur uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Eventueel kun je een vicevoorzitter en commissarissen benoemen. Je kunt ook in je eentje het bestuur van een stichting vormen. Dat leg je in de statuten vast.

Stel de statuten op
Onmisbaar en verplicht is het opstellen van de statuten. Hierin staan zaken die niet snel veranderen:

  • de naam van je stichting (het woord ‘stichting’ moet er verplicht in)
  • de vestigingsplaats
  • het doel van je stichting
  • welke procedure geldt voor het benoemen en ontslaan van bestuurders
  • door wie de stichting kan worden opgeheven
  • waar het geld heengaat als de stichting wordt opgeheven


Notariële akte verplicht

Heb je over alles nagedacht? Dan is het tijd om naar de notaris te gaan. We controleren je statuten, bekijken of aan alle wettelijke eisen wordt voldaan en stellen dan de oprichtingsakte op. Daarmee zijn je stichting en statuten officieel. Na de akte volgt de inschrijving van je stichting bij de Kamer van Koophandel. Door deze inschrijving zijn de bestuursleden niet langer persoonlijk aansprakelijk.

Wil jij aan de slag met het oprichten van een stichting? Maak een afspraak met ons voor het opstellen en ondertekenen van de oprichtingsakte. Ben je nog niet helemaal zeker over je statuten? Wij vertellen wat noodzakelijk is en denken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie