Hoeveel alimentatie krijg je nog als de wet wijzigt?

De Tweede Kamer moet nog beslissen. Maar als het aan VVD, PvdA en D66 ligt gaat de wet rondom de partneralimentatie flink veranderen. De alimentatie na het eindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap moet eerlijker, simpeler en korter. Plannen om wat aan de wet te veranderen zijn er al sinds 2014. Wat ligt er eigenlijk op tafel?

Heb jij na je scheiding nauwelijks inkomen? Dan kun je partneralimentatie aanvragen. De grondslag is dat je allebei op het inkomensniveau blijft zoals tijdens het huwelijk. Dat is in het nieuwe wetsvoorstel anders. Een verlies aan verdiencapaciteit moet de basis worden. Wat houdt dat in?

Compensatie voor lagere verdiencapaciteit
Het werkt als volgt. Door het huwelijk kan het zijn dat je als ex-partner een achterstand op de arbeidsmarkt hebt opgelopen. In de huwelijksjaren heb je niet aan je carrière kunnen werken. Je hebt daardoor een minder goed betaalde baan, dan als het huwelijk er niet was geweest. De partneralimentatie moet dat compenseren.

Vereenvoudigde berekeningsmethode
Nu bepaal je samen hoe hoog de partneralimentatie is. Aan de hand van bonnetjes, afschriften en andere bewijzen kun je de rechter laten zien welke uitgaven je tijdens het huwelijk had. Complex? Soms wel. Daarom pleiten de politieke partijen voor een nieuwe berekening. Je hebt recht op 60% van het netto gezinsinkomen minus de kosten van de kinderen. Dit is sneller vast te stellen en dat is wel zo prettig tijdens een moeilijke scheiding.

Kortere duur partneralimentatie
Een ander belangrijk voorstel is de duur van de alimentatie. Die zou met het plan fors ingekort worden. De alimentatie zou nog maximaal vijf jaar duren in plaats van de huidige twaalf jaar. Bij een huwelijk dat nog geen drie jaar duurde, hoeft er geen alimentatie betaald te worden. Ben je tussen de vier en tien jaar getrouwd geweest, dan geldt de helft van het aantal jaren van jullie huwelijk. Voor een geregistreerd partnerschap gelden dezelfde voorwaarden.

Partneralimentatie niet uitsluiten
Het wetsvoorstel is overigens nog tussentijds gewijzigd. In het oorspronkelijke voorstel mocht je in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden het uitsluiten van partneralimentatie opnemen. Dat stuitte op te veel kritiek. In een aangepast wetsvoorstel van maart is deze mogelijkheid geschrapt en juist uitgesloten.

De plannen om de wet aan te passen liggen er al even. Het is nu wachten op de beslissing van de Tweede Kamer. Ga je voor die tijd uit elkaar en wil je de partneralimentatie goed geregeld hebben? Wij adviseren en ondersteunen je tijdens het traject, bijvoorbeeld met het bepalen van de hoogte van de alimentatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie