Een huis kopen op latere leeftijd. Waar moet je rekening mee houden?

Je bent nooit te oud om nog een huis te kopen. De nieuwe oudere koopt ook nog na zijn pensioen, blijkt uit hypotheekgegevens van ING. Ouderen van nu wonen vaak al hun hele leven al in een koophuis en zien geen reden om na hun pensionering ineens te gaan huren. Waar moet je rekening mee houden?

Hypotheek voor ouderen goedkoper dan ooit
Vorig jaar ondertekenden vooral 55-plussers een hypotheekakte. Veel meer dan mensen in andere leeftijdscategorieën. De reden is vrij duidelijk. De oudere doelgroep woont al in een koophuis en kan dat vaak met overwaarde verkopen. De overwaarde verlaagt de hypotheek én levert een rentekorting op. De lage hypotheekrente doet de rest. Een hypotheek was nog nooit zo goedkoop voor ouderen.

Een hypotheek krijgen, heeft soms wat meer voeten in de aarde. Dat heeft te maken met het pensioeninkomen, of als dat pensioeninkomen binnen 10 jaar genaderd is.

Hypotheek lager door pensioen
Na je pensioen daalt meestal je inkomen. Wat je aan hypotheek kunt krijgen daalt daarmee ook. Je krijgt daar al vanaf je 57e mee te maken. Bij elke hypotheekaanvraag zijn banken verplicht om 10 jaar voor je pensioen rekening te houden met je pensioeninkomen. Dit geeft je wel meer financiële zekerheid na je pensioen, maar je maximale hypotheek daalt.

Rond je pensioen aan een nieuw huis?
Een huis kopen kort voor of na je pensioen kan prima. Wel heb je te maken met strengere voorwaarden en hogere bijkomende kosten. De overlijdensrisicoverzekering is het grootste struikelpunt als die verplicht is voor het krijgen van de hypotheek.

Verzekeraars kennen een maximale leeftijd voor het afsluiten van deze verzekering, meestal tussen de zestig en vijfenzeventig jaar. Zit je tegen die leeftijd aan, reken dan op een hogere premie. Het is belangrijk om je hier goed over te laten adviseren door een financieel adviseur.

Ben je met pensioen of ga je dat binnenkort en wil je een huis kopen? Een onafhankelijk financieel adviseur helpt je met je financiën. Wij zien je graag op ons notariskantoor voor de leveringsakte en hypotheekakte.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Amer Notarissen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie